Vad är korslimmat trä och vad är det bra för?

Man insåg tidigt att det var mer hållbart att bygga med trä som huvudsakligt material istället för att ta slut på sten och sand som till slut kommer att ta slut.
Idag så använder vi fortfarande sand och sten i hög takt samtidigt som behovet och intresset ökar för förnyelsebara alternativ.
I slutet av nittonhundratalet så kom forskare fram till Kreuzlagenholz eller KL-trä på svenska.

Eftersom byggmaterialet är klimatsmart och förnyelsebart så har byggnadskonsten fått ett alternativ som till förhållandevis är lätt till vikt och väldigt bärande, det ihopsatta materialet innebär träskivor upp till 30 meter långa skivor upp till 50 cm tjocka och 4,8 meter breda. Vidare kan man fräsa ur öppningar för fönster och dörrar vilket innebär platta paket levererat till byggplatsen färdiga för montering, detta banar vägen för en ny era av industriell tillverkning av byggnader.

Byggnader helt i trä ger en känsla som uppskattas av dom flesta där man går barfota på ett varmt golv och hyllor går att skruva upp direkt på massiva väggar.
Korslimmat trä har förmåga att isolera både kyla och värme vilket lämpar det väldigt bra att använda som bärande struktur i ytterväggar där man endast klär utsidan med något passande material.

Beräkningsmässigt så klassas KL trä som ett fullgott bärande skivmaterial som visar att det är tryggt att bygga med på alla vis och som har europeisk normering som visar att det håller länge vid bränder så att människor kan undsättas i god tid.

Det är inte nytt i historien att man byggt byggnader helt i trä och ser man på korsvirkeshus så vittnar detta om möjligheterna att möta olika material med varandra på ett konstruktivt sätt.
Genom utmaningen att producera energieffektiva bostäder som behövs för att föra samhället framåt så används detta materialet till alltmer nya och gamla byggnationer.

Det har visat sig att man sover bättre i rum byggda av trä eftersom det är ett material som andas och aktivt håller sig i förhållande till luftfuktighet.